Tekonahka

Tekonahan ja nahan puhdistus eroavat toisistaan. Tässä artikkelissa käsitellään juuri tekonahan ominaisuuksia – tietoa aitojen nahkapintojen puhdistuspalveluistamme löytyy täältä.

Tahraton puhdistus tekonahkapinnoille:
Testipesu pieneelle alueelle
Esipuhdistus
Varsinainen puhdistus sopivalla menetelmällä

Kuinka erottaa tekonahan aidosta nahasta?

Vaatteissa ja jalkineissa tekonahan tunnistaa salmiakkikuviosta. Kalusteissa erottaminen voi olla vaikeaa jopa alan asiantuntijoille. On kuitenkin olemassa joukko erilaisia tunnistuskeinoja.

Aito nahka

  • karhea, nukkainen nurja puoli
  • paksuhko
  • nahalle ominainen haju
  • lämpenee hiukan käden alla
  • vesipisara tummentaa väriä ja imeytyy

Tekonahka

  • sileä nurja puoli
  • ei kovin paksu
  • muovinen haju tai hajuton
  • kostuu hiukan käden kosketuksesta
  • vesipisara ei muuta pinnan väriä

Mikä on tekonahka?

Tekonahka on nimensä mukaisesti keinotekoinen, polymeerinen ja kalvomainen pinnoite, jolla päällystetään muun muassa kalusteiden puuvilla- ja trikookangasta sekä muita alustoja. Yksinkertaisesti sanottuna tekonahka on muovin kaltainen materiaali.

Päällysteenä tai imeytyvänä materiaalina käytetään useimmiten keinotekoista kautsua eli raakakumia sekä tervaa, nitroselluloosaa ja öljyä. Tekonahka voi olla sileää tai embossattua, jolloin pinnassa on upotettua tai kohotettua kuviointia. Myös pinnan tekstuuri, tiheys ja väritys vaihtelevat.

Tekonahka kaluste- ja autoteollisuudessa

Tekonahka on hyvin yleinen materiaali, jota käytetään muun muassa kenkien, laukkujen ja vaatteiden valmistuksessa. Myös auto- ja kalusteteollisuudessa käytetään niin sileää, kuin embossattua tekonahkaa. Sileä materiaali on helpompaa puhdistaa, kuviorakenteisessa pinnassa on puolestaan mukavampi tuntu.

Tekonahan hyvät ominaisuudet

Materiaalina tekonahka on luja pinnoite, joka kestää kohtalaisen hyvin kulutusta ja mekaanisia rasitteita. Materiaalilla on myös pitkä elinkaari. Vaikka tekonahka ei itsessään hylji likaa, sitä on suhteellisen helppoa hoitaa ja sen hygieeniset ominaisuudet ovat hyvät. Materiaali on suosittu kalustepinnoite myös visuaalisen monimuotoisuudensa ja kosketustuntumansa ansiosta.

Materiaalin huonot puolet

Pinttyneiden tahrojen osalta tekonahka on vähintäänkin haastava.

Paljain silmin tekonahka näyttää yhtenäiseltä, sileältä materiaalilta. Mikroskoopilla katsottuna rakenne onkin monimutkaisempi. Esimerkiksi kalusteissa käytetty materiaali voi olla hyvinkin huokoista. Tällöin lika, sanotaan vaikka kissan pissa, imeytyy syvälle huokosiin ja ikään kuin lukkiutuu paikalleen. Rätillä lika vain leviää, mutta ongelma ja haju ovat hyvässä turvassa.

Tekonahalla verhoiltujen kalusteiden ja istuinten huolto

Arkisessa puhdistuksessa olennaista on säännöllinen imurointi ja kostealla rätillä pyyhkiminen. Erikoispuhdistusta varten on hyvin suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puolelle – kun vahinko on tapahtunut (öljyä BMW:n valkoisilla penkeillä tai tussitahroja sohvalla), kotikonstit voivat pinnan haasteellisuuden takia vain pahentaa asiaa.