Woodnotes maton pesu? Kalusteissa tahra?

Mietitkö kuinka puhdistaa likaantuneen Woodnotes paperinarumaton? Tai onko käytössäsi Woodnotesin kalusteita, jotka kaipaavat puhdistusta?

Pienet ja tuoreet tahrat voit huoletta puhdistaa itse. Tahraton osallistui Woodnotesin huoltovideon tekoon. Suosittelemme katsomaan! Videossa on ohjeistettu askel kerralla kuinka kotona tehtävä puhdistus tapahtuu.

Jos tahra on vanha, pinttynyt ja/tai vaikea (esimerkiksi marjakiisseli valkoisella matolla), tutustu Woodnotesin kalusteiden ja mattojen puhdistuspalveluumme ja ota rohkeasti yhteyttä! Kerro rehellisesti mitä on tehtävissä ja mihin hintaan. Palvelumme on kotitalousvähennyskelpoinen.

 

 

Huopa – harkitsetko huovasta tehtyä mattoa tai huonekalua?

Kirjoittelimme huovasta näin aikaisemmin Tahrapartio-blogiimme. Näin syyskaudella lämmin huova ja juttu on jälleen mielessä:

Olemme taannoin huonekalumessuilla. Syy, miksi Tahraton on tarkkana trendien perään ei ole pelkästään esteettinen. Kauniiden ja nokkelien ratkaisujen lisäksi meitä kiinnostaa millaiset teksiilit, muodot ja pinnat ovat rantautumassa kuluttujamarkinoille. Mikäli Tukholman messuihin on uskomista, huovan suosio kasvaa muun muossa verhoilu- ja mattotekstiilinä.

Lämmin, värikäs ja muuntautumiskykyinen

Huopa on jo nyt suosittu materiaali. Esimerkiksi muutama Helsingin keskustan suurista kahviloista on valinnut sen pääasialliseksi materiaaliksi.

Tahrapartion välihuomautus: osa näistä kohteista kaipaa huutavasti puhdistusta. Esimerkiksi äitien suosimassa kahvilassa kalusteet ovat täynnä maitotahroja, ruoka- ja sormenjälkiä, nukkapalloja ja jopa kengänjälkiä.

Huopa on ekologoinen materiaali, joka on lämmin ja pehmeä. Tekstiiliä saa monissa eri väreissä. Muodot vaihtelevat ohuista huopalevyistä paksuihin 3D-tekstiileihin, kuten esimerkiksi Dekorandon huopapallomatoissa. Materiaalia käytetään paljon myös lämpöeristyksessä sekä akustiikkalevyinä hälyäänien tasaamiseen. Kalusteiden ja mattojen lisäksi suosittuja kohteita ovat muun muassa sisustusteksiilit, asut, kengät, asusteet, paneelit, soittimien osat, eristelevyt ja muu teollinen käyttö.

Tuttu materiaali

Trendikkyydestään huolimatta huopa ei ole uusi tuttavuus. Itse asiassa huopa on vanhempia tunnettuja teksiilejä: ensimmäiset todisteet sen käytöstä ajottuvat jo satojen vuosien päähän ennen ajanlaskuamme alkua. Tuolloin maanviljelyn lisäksi kehittyi myös karjaanpito ja huopaa tuotettiin lampaan mutta myös kamelin ja vuohin turkin kerinnällä.

Yhtenä merkkipaaluna huovan kehityksessä pidetään espanjalaisista merinolampaista kerittyä villaa. Keskiajalla jalostettu lampaanrotu tuottaa vain aluskarvaa, mikä tekee villasta hyvin hienoa, pehmeää ja kaunista.

Etelä-Euroopan ja Lähi-idän lisäksi kutomatonta kangasta on valmistettu monissa paikoissa, muun muassa Kazakstanissa ja Mongoliassa, jossa se on jo pitkään ollut suosittu kenkä-, vaate- ja jurttatekstiili.

Valenki

Tiivistä kuitumössöä

Huopa syntyy kun villakuidut muovataan, vanutetaan ja painetaan yhteen, jolloin ne sekottuivat tiiviisti toisiinsa. Huopa on kutoutumatonta kangasta.

Huopa valmistetaan villakuitujen, yleisimmin lämpimän veden, saippuan tai muun emäksisen aineen sekä mekaanisen muokkauksen avulla. Käsityömenetelmät vaihtelevat eri alueilla, samoin sidosaineet – joissakin maissa veden tilalla käytetään esimerkiksi maitomaista seerumia.

Nykyisin teollisessa huovutuksessa käytetään myös esimerkiksi polyesteria ja hartsikumia sekä tuotantoa nopeuttavia huovutuskoneita. Puhtaan villan lisäksi huopaan saatetaan lisätä tekokuituja tai valmistaa tekstiili kokonaan synteettisesta materiaalista. Esimerkiksi Felt Factionin sivuille on kerätty paljon kiinnostavaa tietoa huovan valmistuksesta.

Huovan sävyjä. Salon Harraste.

Huomaa! Uusi kaluste on saattanut matkata kaukaa

Harva tulee miettineeksi huovan alkuperän hankkiessaan kotiin uuden maton tai huovalla verhoillun kalusteen.

Vaikka tuotteen laatu on usein erinomaista, on hyvä pitää mielessä, että eri maiden hygieniakäsitykset sekä standardit tekstiilituotannolle vaihtelevat. Esimerkiksi tunnetussa huovan tuottajamaassa Nepalissa ei ole poikkeavaa, että tehtaalla poltetaan sisätiloissa tai työskennellään kipeänä. Myös säilytys vaikuttaa siihen, millainen uuden huonekalun tai maton kunto on ostaessa. Tämä koskettaa myös muita villatuotteita. Tahraton on kohdannut muun muassa seuraavan tapauksen villamattoon liittyen:

Asiakas osti kauniin korkean aasialaisen villamaton. Maton kanssa ei ollut mitään ongelmia, kunnes siihen kaatui eräänä päivänä suuri määrä vettä ja tekstiili kastui läpimäräksi. Jostain syystä perheen koiralla meni tapahtumasta pasmat aivan sekaisin. Muuten sisäsiisti uros rupesi lakkaamatta, jopa pakkomielteisesti pissaamaan matolle.

On mahdollista, että maton kastuminen aktivoi piilossa olleen hajun ja raivostutti talon lemmikin. Ehkäpä silloin, kun matto oli vielä tuottajamaan varastossa, jokin paikallinen koira oli ottanut siinä päivätorkut tai merkannut alueen omakseen. Kilpailevan koiran haju on varmasti shokki lemmikille, joka on tottunut pitämään talossa jöötä.

Tahraton ja huovan huolto

On myönnettävää, että huopa ei ole huollon kannalta helpoin tekstiili. Paras nyrkkisääntö kalusteissa ja matoissa on hienovaraisuus: kuivapesu – ei voimakasta vesipesua, eikä missään nimessä ärhäköitä pesuaineita, jotka lupaavat poistaa tahran kuin tahran. Näiden kahden yhdistäminen saa kauniin tekstiilin näyttämään lähes takuuvarmasti ikälopuilta, ryöpytetyiltä huopikkaalta. Pahimmassa tapauksessa tämän jälkeen Tahratonkaan ei voi auttaa.

Toinen neuvo olisi kalusteen tai maton desinfiointi jo heti alussa. Tämä on erityisesti suotavaa allergikoille sekä lapsi- ja allergiaperheille. Tarkoitus ei ole pelotella: teollisuuspöly, varastointilika ja alkuperämaan tuotantokäytännöt on vain asia, joka on syytä pitää mielessä. Desinfioinnilla (puhdistus ja tahranpoisto sopivalla menetelmällä) tästä matkalla kertyneestä liasta pääsee eroon. Jos olet kiinnostuntu huovan huollattamisesta, ota meihin yhteyttä!

Jottei juttu loppuisi varoituksen sanoihin, alla pari todella kaunista esimerkkiä huovan luovasta käytöstä.

Huopakivet. AmaridinUSA.com

Huopa-alustoja (Dekorando)