Sänkyjen ja patjojen puhdistus

Patjaan ja petauspatjaan kertyy yllättävän paljon pölyä ja pölypunkkeja. Päälle kerrostuvat vielä kehosta irtoava kuiva iho, hiki, kuona-aineet sekä erilaiset jalkojen mukana kulkeutuvat muruset, hiukkaset ja liat. Myös ikävät ja oudot hajut saattavat ilmetä.

Sänky on hyvin vaikea kohde: harvalla on voimia tai edes aikaa puhdistaa sitä perusteellisesti. On kuitenkin hyvä muistaa, että nukkuminen vie lähes kolmanneksen elämästä.

Likaiset patjat ja sängyt aiheuttavat jatkuvaa altistumista pölylle, mikä puolestaan voi altistaa pölyallergialle ja jatkuvalla tukkoisuudelle.

Mitä tehdä?

Perinteisesti sänkyjä on puhdistettu niin, että patjat on viety ulos tampattavaksi ja jätetty esimerkiksi yön yli pakkaseen. Metelmä palvelee tarkoitusta, mutta käytännön järjestelyt voivat osoittautua aika vaikeaksi varsinkin kodeissa, joissa ei ole parveketta tai omaa pihaa.

Tahraton-palvelut sängyille ja patjoille: HYLA-puhdistus, perinteinen pesu ja erikoispesu.

Syväpuhdistus höyrypesulla

Käytössämme olevilla laitteilla pystymme tekemään saman ilman, että patjaa tarvitsisi raahata ulos. Patjan tekstiilistä saadaan imettyä vuosien saatossa kertynyt pöly. Sänky on käsittelyn jälkeen puhdas, raikas ja desinfioitu. Myös pölypunkit on poissa!

Höyrypesun jälkeen patjojen on annettava kuivua muutama tunti. Kuivuminen on tosin otettu huomioon menetelmän kehityksessä, joten esimerkiksi sijauspatjaa ei tarvitse ripustaa tai runkopatjaa viedä ulos kuivumisenkaan ajaksi.

Kuivapesu

Sängyt on mahdollista myös kuivapestä. Kuivapesun jälkeen patja on lähes heti valmis pedattavaksi.

Tahroja patjassa? Ujostuttaako?

Jos patjalla on tahroja (esimerkiksi pissaa, verta, eritteitä, ruokatahroja ym.) puhdistukseen tarvitaan myös tahranpoistoaineita. Miten tuoreempi tahra, sitä paremmat mahdollisuudet sen poistamiseen.

Ei syytä ujosteluun! Meille tahrat ovat sama asia kuin karies hammaslääkärille.

Mikäli kynnys näin henkilökohtaisen huonekalun puhdistamiseen on korkealla, lue tämä artikkeli tai tutustu referensseihimme.

Myös kehdot, lasten sängyt ja lemmikkien pedit

Sänky tuo mieleen usein aikuisten runkopatjan. Puhdistamme toki myös muut unisijat, kuten vauvojen kehdot, lastensängyt ja lemmikkien (koirin, kissojen) unityynyt ja tekstiilipatjat. Kysy lisää info(@)tahraton.com.